Opvoeding

Complimenten Geven Doe Je Zo!

In deze post vertel ik over de kunst van complimenteren, zodat je daarmee de ontwikkeling van je kind positief kunt beïnvloeden. Herken je opmerkingen zoals: “goed gedaan lieverd” of “wat zie je er mooi uit”. Daar is op zich niets mis mee, maar het kan nog veel beter. Misschien heb je het gevoel dat dit een beetje overdreven is, maar met goede complimenten kan je echt heel veel bereiken in de ontwikkeling van je kind. Dit heeft onder andere een effect op de mindset. In de volgende alinea’s leg ik daar meer over uit.

Mindset, Wat Is Dat Eigenlijk?

Heb jij het gevoel dat je goed bent in taal en minder goed bent in rekenen, of net andersom? Veel mensen met een vaste mindset denken dat ze wel talent hebben voor het ene vak en niet voor het andere. Dat staat eigenlijk wel vast voor hen. Zij geloven dus dat ze bepaalde dingen niet zo goed kunnen leren omdat hun talent of capaciteit vast staat. Daarom kiezen zij vaak het liefst alleen voor opdrachten waarvan ze zeker weten dat ze die goed kunnen. Uitdagingen die moeilijk lijken, en vaak in werkelijkheid wel meevallen, worden vermeden. Zij zullen dus nooit ontdekken dat ze iets misschien wel veel beter kunnen dan ze vroeger dachten.
Daar staat een groei mindset tegenover. Met een groei mindset ben je ervan overtuigd dat je in alles waarmee je oefent, beter kunt worden. Iemand met een groei mindset is niet bang om fouten te maken en durft vragen te stellen. Volgens het toonaangevende onderzoek van Mueller and Dweck (1998) bereik je met een groei mindset een steeds hoger niveau. Goede complimenten helpen bij het ontwikkelen van een groei mindset. Oppervlakkige complimenten daarentegen kunnen de groei remmen.

“Bijwerkingen” van Oppervlakkige Complimenten

Complimenten zoals ” wat ben jij toch slim”, kunnen leiden tot een vaste mindset. Je kind wil immers graag nog een keer horen dat hij/zij slim is. Daarom kiest het na zulke complimenten steeds vaker alleen nog voor vaardigheden of opdrachten die zeker tot succes leiden. Nieuwe uitdagingen worden vermeden en geven geen voldoening meer, want daarbij ontdekken mensen misschien wel dat je helemaal niet zo slim bent als je wilt doen voorkomen. Dat gebeurt natuurlijk niet in één keer. Dus zo af en toe kan een oppervlakkig compliment geen kwaad.

Complimenten voor een Gezonde Ontwikkeling

In de inleiding nam ik het compliment “goed gedaan lieverd”, als voorbeeld. Dit compliment is echter vrij onduidelijk, want wat heeft je kind precies goed gedaan? Vertel daarom bij zo’n compliment altijd wat je goed vindt. Bijvoorbeeld: “goed gedaan lieverd, je leert steeds beter binnen de lijnen te kleuren”. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig complimenten te geven over de mate waarin een kind zijn/haar best doet en doorzettingsvermogen toont. Daarmee ontwikkelt je kind namelijk een groei mindset. Kinderen die vaak horen dat ze goed hun best doen en doorzettingsvermogen tonen, leren om voldoening te halen uit nieuwe uitdagingen. Zij houden vol bij tegenslag en zij ervaren inspanning als vanzelfsprekend. Deze kinderen durven zich te ontwikkelen, zowel in school als bij de uitvoering van andere activiteiten zoals nodig is op de voetbalclub en bij de zwemvereniging. En ze vinden het nog leuk ook!

Voorbeelden van Goede Complimenten

Wil je ook graag complimenten geven die jouw kind helpen bij de ontwikkeling? Om je te inspireren heb ik hier alvast een aantal voorbeelden verzameld:
– Wat kan jij goed tekenen zeg, je hebt zeker veel geoefend?
– Wat knap dat je doorgezet hebt, terwijl je moeilijk vond.
– Ik merk dat je echt vooruit gaat, want de bal komt steeds minder vaak in het doel als jij de keeper bent.
– Ik ben erg trots op je omdat jij zo goed je best blijft doen en daardoor elke dag beter wordt in de tafels van vermenigvuldiging.
– Wat slim van je om hulp te vragen, samen komen wij er vast wel uit.
Meer van dit soort complimenten zijn hier te vinden.

Referenties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *