Opvoeding

Maar Juf, dan worden mijn Schoenen Vies

Het is tien uur en tijd voor de pauze. De meeste kinderen trekken hun jassen aan en rennen uitgelaten naar buiten om te spelen. Deze kinderen zijn vrij om te voetballen, tikkertje te doen, te ravotten of op elkaar te klimmen. Maar dan is er ook een groeiende groep kinderen die hier niet aan mee doen want; “juf, dan worden mijn schoenen vies.”, of broek, of jas, of welk kledingstuk dan ook. Met stijgende verbazing (en groeiend verdriet) hoor ik ze aan. Ouders bedoelen het goed, maar overzien wellicht niet welke gevolgen het voor hun kind heeft als ze in de nieuwste (merk)kleding naar school gaan.

Vriendschappen Bloeien door Buitenspelen

Kinderen die vies mogen worden, zijn vrijer in hun spel. Zij spelen tikkertje, doen een potje voetbal of proberen een boom te beklimmen. In mijn ogen is dat pure rijkdom; kinderen die vallen, lachen, opstaan en weer vrolijk en gezellig met elkaar verder spelen. Onbekommerd spelen helpt hen bij het onderhouden van sociale contacten. Een vriend of vriendin waarmee je lekker kan spelen, is immers interessanter dan één die bang is voor vieze schoenen. Kinderen die niet vrij mogen spelen, gaan zich vaak vervelen en dat kan uiteindelijk leiden tot vervelend gedrag tijdens de les. Andere kinderen storen zich hier vervolgens aan, met als gevolg dat de sociale omgang verminderd.

Spelen is Gezond

Kinderen die zich vrij voelen tijdens het buitenspelen en daarom ook veel buitenspelen bouwen een goede weerstand en conditie op. Het ligt voor de hand dat onbekommerd buitenspelen gezond (gedrag) is. Voor een goede conditie en een gezonde motorische ontwikkeling wordt door de GGD dagelijks 1 uur buitenspelen aangeraden. Mijns inziens is dat overigens veel te kort. Pak dat scherm af, hijs ze in kleren die vies mogen worden en laat ze lekker uitwaaien!

Nog een goede reden: kinderen leren door te spelen, waar hun grenzen liggen. Ze leren goed inschatten welke risico’s zij kunnen nemen op de fiets, of ze uit een boom of over een sloot kunnen springen en of ze een nieuw kunstje bij het skaten beter wel of niet kunnen proberen. Daardoor neemt het risico op gebroken polsen en andere verwondingen uiteindelijk af. Bovendien wordt de kans hiermee vergroot dat kinderen ook op latere leeftijd blijven sporten. Dat is immers alleen leuk wanneer je over voldoende motorische vaardigheden en een goede conditie beschikt.

Voordelen van Vrij Spelen

Kinderen die zich geen zorgen hoeven te maken over hun kleding en schoenen, voelen zich vrij tijdens het buitenspelen. Zij ervaren geen zorgen en stress. Dat is goed voor de gezondheid en conditie en voor het aangaan en onderhouden van vriendschappen. Na de pauze kunnen zij zich weer goed concentreren op de les. Vrij spelen helpt ook bij het ontwikkelen van motorische vaardigheden. Tenslotte vergroot het de kans dat kinderen op latere leeftijd fit en gezond blijven. De goede conditie en motorische vaardigheden uit hun jeugd maken het namelijk makkelijker om een actieve levensstijl te behouden.

Referenties

https://ggdhm.nl/gemeenten/item/bewegen-en-overgewicht/voldoen-aan-beweegnormen

1 gedachte over “Maar Juf, dan worden mijn Schoenen Vies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *